Element till keramikugnar

Brännpunkt levererar element till keramikugnar och industriugnar över hela landet. Hos oss hittar du värmeelement till både toppmatade och frontmatade stengodsugnar. Om du behöver du byta värmespiraler – Kontakta oss så försöker vi hjälpa dig att hitta rätt element till din brännugn.

Rohde – Kittec – Nabertherm – Padelttherm – Tucker Kilns
Behöver du hjälp eller vill ha dagsaktuella priser på slingor och element till keramikugnar – kontakta oss på info@brannpunkt.se eller ring 0340-20 55 60


Vad kostar element till keramikugnar och hur beställer jag?

För att beställa element till brännugnar och för att ta reda på pris behöver vi veta ugnens identitet.  På alla ugnar finns normalt en identitetsskylt. Du hittar identitetsskylten vanligtvis på sidan eller baksidan av ugnen.

Vi har element till keramikugnar och andra typer av brännugnar från dessa tillverkare:

Kittec – Rohde – Nabertherm – Padelttherm – Tucker Kilns

Exempel på keramikugnars identitetsskyltar
Exempel på brännugnars identitetsskyltar

Ta ett foto av ugnens identitetsskylt och mejla oss. Då tar vi reda på vilka element din ugn behöver. Du gör alltså så här:

  • Ta foto på identitetsskylten och mejla oss på info@brannpunkt.se
  • Därefter kontakter vi dig med pris och du kan sedan avgöra om du vill beställa

Element till keramikugnar är förbrukningsvara

Element till brännugnar är förbrukningsvara. Förr eller senare behöver man därför byta ut värmeelementen i sin ugn. För varje bränning förändras värmetrådarnas motstånd en aning och effekten sjunker. Med tiden kommer därför bränningarna att ta längre tid, särskilt i de högre temperaturerna.

Hur märker man att elementen är slitna?

Värmeelement i keramikugn monterade på rör
Element i spår

Normalt märker man det genom att temperaturen inte går upp tillräckligt i ugnen. När detta sker är det vanligtvis elementen som är slitna och behöver bytas ut även om det undantagsvis kan vara något annat fel.

Undvik glasyr på elementen

Se till att leror och glasyrer inte kommer i kontakt med värmeelementen. Om olyckan ändå är framme! Rengör dem omedelbart eftersom inbrända glasyrer eller annat skräp skadar både värmeelement och tegelstenar.

Element blir sköra och känsliga med åldern

I takt med att element bränns och åldras blir de sköra och känsliga för stötar och slag. Undvik därför att stöta emot värmespiralerna när du placerar sättplattor eller gods i ugnen. I stengodsugnar där värmeelementen ligger skyddade i spår är det mindre risk för skador än i ugnar där elementen ligger på på rör. Vi byte av enskilda element i en ugn bör man iaktta stor försiktighet så att man inte skadar närliggande äldre värmespiraler.

Hur länge håller element till keramikugnar?

Hur länge håller elementen i en brännugn? Det här är en av de vanligaste frågorna vi får. Tyvärr är frågan nästintill omöjlig att svara på eftersom det är flera parametrar som spelar in när det gäller värmeelementens livslängd. Exempelvis hur ofta man bränner, hur högt upp i temperaturen man går och vilken temperaturstigning man brukar ha per timma.

Värmeelement till keramikugn på rör
Element frontmatad ugn

En annan viktig faktor är hur kraftfulla eller tåliga element du har i din ugn. En ugn för hobbybruk har klenare element än den ugn som är byggd för professionell verksamhet och daglig bränning. Utöver dessa faktorer finns andra parametrar som vi inte går in på här.

Brännpunkt har kunder som använt sin keramikugn under 10 år eller mer utan att byta ut några slingor. Men vi har även kunder som redan efter ett år byter sina element eftersom man bränner mycket och i höga temperaturer. Det kan också bero på att man spillt glasyr eller på annat sätt råkat skada ett element i ungen.

Måste man byta ut alla element i ugnen?

När elementen är slitna rekommenderar vi att du byter ut hela uppsättningen. Det gäller speciellt för toppmatade ugnar men även i mindre frontmatade stengodsugnar. Men i större frontmatade ugnar räcker det många gånger med att byta ut enskilda element.

Tucker keramikugn insida
Element i toppmatad ugn

Orsaken till att man normalt bör byta alla element är att byte av enskilda element kan leda till ojämn temperatur i ugnen. Vi har lagt märke till att när enskilda element byts ut i toppmatade ugnar så händer det tyvärr ofta att man strax därpå behöver komplettera med ytterligare element. Då beror det antingen på att ugnen fått en ojämn temperatur vilket vi beskrivit ovan, eller att man råkar skada ett annat befintligt element i samband med bytet. Utöver extra besvär för den som byter elementen får man också högre kostnader i form av frakt och man missar också den subvention från tillverkarna då man köper ett helt set med element.


Så här byter du värmespiraler på Nabertherm toppmatad keramikugn – Video

Kika vidare på Nabertherms instruktionsvideo hur du byter värmeelementen på en toppmatad stengodsugn.


Så här byter du värmeelement på Nabertherm frontmatad keramikugn – Video

Hur gör man för att byta värmeelement i ugn? Titta på Nabertherms utmärkta instruktionsvideo som visar hur du steg för steg byter värmeelementen på en frontmatad stengodsugn.


Så här byter du element i keramikugnen – PDF

Nedan hittar du instruktion i PDF-format från Nabertherm om hur du byter ut värmespiralerna i en frontmatad brännugn. Engelsk text.

Nabertherm instruktion – Byta värmeelement på frontmatad keramikugn


Bränn alltid in nya element till keramikugnar

På samma sätt som när man bränner ur och torkar ut en helt ny ugn, skall nya element brännas in. Det är viktigt eftersom inbränningen skapar ett skyddande oxidskikt på värmeelementen vilket avsevärt förbättrar elementens livslängd.

Gör så här:

  • Låt ugnen vara helt tom
  • Kontrollera att frånluftsuttaget på ugnen är öppet
  • Kör ett program för inbränning

Exempel på inbränning: Använd stigning 100 ° C / h, en sluttemperatur på 1050 ° C och med hålltid 1 h 30 min. Olika ugnstillverkare kan ha olika rekommendationer för inbränning. Läs därför manualen till din ugn.


Underhåll som förlänger elementens livslängd

Håll din brännugn ren. Dammsug regelbundet ur ugnen från damm lera och sten. Exempelvis efter var 10:e bränning. Använd ett munstycke med mjuk borst till dammsugaren så att du inte skadar de känsliga elementen. Med tiden blir en keramikugns element alltid sköra och känsliga stötar och slag.

Ugnstillverkare rekommenderar att man efter var 20:e bränning startar en bränning med en helt tom ugn. Detta ”rengör” värmeelementen och samtidigt får oxidskiktet möjlighet att förnya sig vilket förlänger elementens livslängd.

Om din ugn är utrustad med bottenventil för tilluft kan du öka värmeelementens livslängd genom att ha öppet ventilen till en temperatur på cirka 600 – 700 ° C.