Övriga produkter

Här nedan ett urval övriga produkter som vi på Brännpunkt levererar till din keramikverstad. Här hittar du: Drejskivor, lerkvarnar, kavelbord, glasyrsprutskåp, lerpressar, kavaletter och slamavskiljare.

Om du vill ha hjälp eller önskar dagsaktuella priser – kontakta oss på info@brannpunkt.se eller ring 0340-20 55 60

Drejskiva
Lerkvarnar
Kavelbord
Kittec glasyrsprutskåp SB 1 Glasyrsprutskåp
Lerpressar
Kavaletter ur Rohdes sortiment Kavaletter
Slamavskiljare på hjul med tre olika kammare, ett trekammarsystem. Slamavskiljare

Mer om maskiner och utrustning till keramikverkstaden

 

Vilken är Sveriges populäraste drejmaskin?

Det finns inget entydigt svar på vilken drejskiva som är bäst. Men vi vet i alla fall att Whisper T är en av de mest populära drejskivorna i Sverige. En pålitlig och driftsäker drejskiva från Shimpo som inte bara är populär i Sverige utan också är erkänd världen över för sin höga kvalitet och tysta gång. Dess goda rykte är välförtjänt och detta tror vi är orsaken till att Whisper T intar en ohotad första plats när det gäller antal levererade drejskivor från Brännpunkt.

Shimpo Whisper-T
Shimpo-Nidec Whisper T

Men Shimpo har flera modeller att välja mellan. Däribland den större modellen RK 3E som är stark och nästintill ljudlös, perfekt för de som önskar mer kraft och en större drejplatta. Whisper och RK 3E används med fördel av såväl hobbykeramiker som av yrkesverksamma keramiker. Båda dessa drejskivor är vanligt förekommande i studios och skolor. Många nybörjare har lärt sig dreja på en Whisper eller RK 3E.

Shimpo RK3E
Shimpo-Nidec RK 3E

I ett något lägre prissegment hittar vi Shimpo RK 55, en golvstående modell likt Whisper T i lite enklare utförande men naturligtvis även den byggd i ”Shimpo-kvalitet”. RK 55 är en modell vi levererar till hobbykeramiker men även till skolor och studios som erbjuder drejkurser.

Shimpo drejskiva RK55
Shimpo-Nidec RK55

Shimpos minsta drejmaskin heter RK 5TF. En bordsmodell utan ben, med lägre vikt och i mindre mått än Shimpos övriga drejskivor. Den är ansluten till en fotpedal. RK 5TF är lätt att ta med sig och enklare att ställa undan när den inte används. Avsedd framför allt till hobbykeramiker och de som har trångt i sin keramikverkstad. Används även av yrkesverksamma keramiker på resa då den är betydligt enklare att ha med sig i ”bagaget” med en vikt på bara 13 kg.

Shimpo drejskiva RK5TF
Shimpo-Nidec RK5TF

Bra att veta: RK 55 och RK 5TF är remdrivna och därför inte lika tystgående som Whisper-T eller RK 3E vilka har direktdrift. En remdriven drejmaskin har ofrånkomligt något högre ljudnivå än drejskivor med direktdrift

För den som vill ha en maskin utöver det vanliga kan vi tipsa om Rohdes HMT 600. En drejskiva med mycket kraft som kan utrustas med både hylla och ergonomisk pall. Den är utvecklad i samarbete med verksamma keramiker och studios i Europa.

HMT600 med hylla

Läs mer om Brännpunkts drejskivor här

Lerkvarn – Lermixer – med eller utan vakuum

Bland Brännpunkts lerkranar finner du välkända varumärken som Shimpo, Rhode och Peter Pugger. De mest exklusiva är utrustade med vakuumpump för en luftfri lera färdig att användas.

Vill du ha den bästa tänkbara bör du titta närmare på VPM från Peter Pugger. VPM är vanligast i storlekar från den minsta VPM7 för små keramikverkstäder, till VPM9 (Brännpunkts storsäljare) och vidare till VPM20 för större keramikverkstäder. Men även Shimpo har fantastiskt fina lerkvarnar med vakuum, exempelvis NVA-04S eller NVS-07.

Lerkvarn Peter Pugger VPM
Peter Pugger Lerkvarn VPM 9

Söker du en lerkran utan vakuum rekommenderar vi Rohdes TS20 eller Shimpo NRA-04. NRA-04 är den mest populära av dessa. Båda modellerna är robusta och väl beprövande.

Lerkvarn med vertikal, skorstensliknande design.
Rohde TS 20

Frånsett att du spar tid och arbete med hjälp av lerkvarnen skonar du dina händer och kropp. För den som knådar mycket lera eller för den som har problem med arbetsskada eller lider av artros i sina leder är lerkvarnen en mycket välkommen hjälpreda.

Baksidan med lerkvarnar är att de tillverkas i små serier och därmed har en relativt hög prislapp. Detta är troligen orsaken till att vi inte finner fler lerkvarnar tillhörande standardutrustningen i våra keramikverkstäder.
Funderar du på en lerkvarn bör du se det som en långsiktig investering.

Shimpo Lerkvarn NRA-04
Shimpo Lerkvarn NRA-04

Utnyttja gärna Brännpunkts finansieringsalternativ med delbetalning eller leasing. Livslängden på en lerkvarn är ofta lång. Andrahandsvärdet på begagnade lerkvarnar brukar vara högt vilket gör investeringen förhållandevis trygg om du i framtiden vill sälja din begagnade lerkvarn. Begagnade lerkranar av välkända varumärken är eftertraktade och kommer därför sällan ut på öppna marknaden. På samma sätt som med bra begagnade drejskivor eller bra begagnade keramikugnar av välkända varumärken försvinner en bättre begagnad lerkvarn snabbt från Blocket när de händelsevis läggs ut till försäljning.

Läs mer om Brännpunkts lerkvarnar här

Kavlingsbord för lera

I Brännpunkts sortiment hittar du tre kavelbord för lera. Ett från Rohde modell PW 600 och två kavlingsbord från Kittec modell RM 1 och modell RS.

Rohdes PW600 och Kittecs RM1 är golvstående kavelbord med ram byggt i fyrkantsrör av stål. Funktion och storlek på kavelborden är i princip densamma med skillnaden att Rohdes kavelbord är utrustad med dubbla inställningsvred medan Kittecs justering görs med ett vred i mitten. Vilket man föredrar är nog mest en smaksak. Fördelen med Kittecs bord är att du bara behöver reglera ett vred för att ställa in lerans tjocklek medan Rohde har två vred som måste justeras lika om man önskar en helt plan lerplatta. Fördelen med Rohdes kavlingsbord är att du har möjligheten att enkelt kavla en lerplatta med olika tjocklek från den ena till den andra sidan.

Kavelbord Rohde PW600 detaljbild
Detaljbild PW600

Kavelbord Kittec RS är ett enklare kavelbord utan stativ som kräver betydligt mindre utrymme i keramikverkstaden än ovan tidigare nämnda. Du placerar kavlingsbordet på en befintlig bänk eller ett bord. Den mindre storleken gör att du har möjlighet att ställa undan kavelbordet på annan plats när det inte används.

Kavelbord Kittec RS
Kavelbord Kittec RS

Läs mer om Brännpunkts kavelbord här

Sprutbox – spraybås

En sprutbox hjälper till att hålla verkstaden fri från färg och glasyrpartiklar. I Brännpunkts sortiment hittar du två spraybås, den ena modellen SK66 är tillverkad av Rohde och den andra SB1 tillverkas av Kittec. Rohdes spraybås är byggt i ett kraftigt stötsäkert plastmaterial medan Kittecs skåp är byggt i stål. Båda sprutboxarna är effektiva och enkla att rengöra.

Läs mer om Brännpunkts sprutskåp här

Kavaletter – bordskavaletter – golvstående kavaletter

Kavaletter för lera finns i några olika varianter. Bordskavaletten ställer du på ett lämpligt bord. Finns i två olika höjder samt med olika diameter på tallriken. Den enklare varianten är tillverkad i stål och roterar på en stålkula. Den andra typen är tillverkad i gjutjärn, de har en större diameter på tallriken och roterar via kullager. Bordskavaletter i gjutjärn kan klara vikter på upp till 100 kg.

De golvstående modellerna är justerbara i höjd och tillverkas ofta i gjutjärn för att få bättre stabilitet.

Kavaletter ur Rohdes sortiment
Bordskavaletter

Läs mer om Brännpunkts kavaletter här

Slamavskiljare – leravskiljare

Slamavskiljare för lera är konstruerad med ett traditionellt trekammarsystem. Man kopplar den till vasken och vidare till ett avlopp. Lera slam och glasyrrester faller ned på botten av leravskiljaren och det renade vattnet går därefter ut genom avloppet. Som tillval kan du beställa ett lock till avskiljaren. Lock rekommenderas eftersom det förhindrar att dålig doft från leravskiljaren sprider sig vidare i lokalen.

tre stycken leravskiljare
Leravskiljare

Ett tips är att du mäter så att du verkligen får plats med en slamavskiljare under vasken. Kontrollera djup, bredd och höjdmått. Ibland är utrymmet under vasken begränsat och man får inte plats med en slamavskiljare i standardstorlek. För dessa mindre utrymmen har Brännpunkt tagit fram avskiljare i specialstorlekar.

Läs mer om Brännpunkts slamavskiljare här