Tips från Brännpunkt

Brännpunkt tipsar om att dreja, om att bränna keramik, om keramikkurser eller om intressanta konstnärer som skapar med lera och glasyr. Det kan vara program eller böcker för dig som älskar lera, som vill lära sig dreja eller söker inspiration. En del finns med bara för att det är kul, annat är mer handgripligt kring drejning, lera och keramik. Hoppas du hittar något du gillar.

Brännpunkt kontaktar du via mejl: info@brannpunkt.se eller telefon: 0340-20 55 60


Keramikmästarna

Brittiskt tävlingsprogram där kreativa hobbykeramiker gör upp i tuffa utmaningar, med förhoppning om att koras till årets keramikmästare.

Domarna, Keith Brymer Jones och Rich Miller - taget från programserien Keramikmästarna.

Här möts 12 kreativa hobbykeramiker, som alla delar kärleken till lera och skapande. De ställs inför tuffa utmaningar i hopp om att koras till årets keramikmästare. För att ta sig vidare i tävlingen behöver de imponera på de tuffa domarna, Keith Brymer Jones och Rich Miller. Se avsnitten på TV4 Play

Oldsberg & Hellberg drejar – allt går fel..

Spoiler-alert: Daterad, ofrivillig, buskis humor med Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg, där Björn för första gången ska dreja en vas. Känsliga tittare varnas. Se klippet på Youtube

Mary Fox

Möt Mary Fox från Kanada i hennes bästsäljande bok, ”My Life as Potter”. Redan under sina tidiga tonår fann Mary sin passion inom keramiken och under mer än 40-år har hon verkat som professionell keramiker.

My Life as a Potter är en underbar bok i fullfärg som berättar om Mary Fox väg mot förfining av sitt hantverk. Hon uttrycker den passion hon känner för sitt arbete och glädjen hon funnit i att leva som ateljékeramiker.

Mary är krukmakare sedan början av 1970-talet och är känd för att skapa utsökta former och för sin personliga stil med att framhäva glasyrer. Hennes verk har visats internationellt och på gallerier över hela Kanada. I den här boken delar hon med sig av sina erfarenheter och skaparglädje.

Mary-Fox-Keramiker

Läsare med intresse för den tekniska aspekten av Mary Fox arbete kommer särskilt att uppskatta de rikt illustrerade kapitlen om teknik och konstnärlig process. Detta är boken för alla som någonsin varit nyfikna på livet som en professionell keramiker, alla som hoppas kunna bli keramiker själva och alla som tror att konsten har kraft att vägleda oss genom livets otaliga utmaningar och svårigheter. Läs mer om Mary i denna 12-sidiga PDF-presentation

Är du intresserad av att köpa boken My life as a Potter, kan du prova att hitta den på Amazon

Besök Marys HemsidaInstagramFacebook


Lera – Bo Ehrlander Eftr AB

Söker du leverantör av lera? Brännpunkt kan då tipsa om Bo Ehrlander Eftr AB i Hunnebostrand. Christian Eklund, ägare och driftsansvarig levererar lera till nöjda kunder över hela Sverige. Kolla själv in här

Krukmakeriet av Stefan Andersson

Stefan Andersson är en av vår främsta krukmakare som levererar till samlare och restauranger över hela världen. Stefan är en uppskattad keramiker som även arrangerar Keramiksymposiet i Leksand, den största sammankomsten av keramiker i Sverige. Under åren har Stefan hunnit med många separat- och samlingsutställningar både i Sverige och utomlands.

Stefan Andersson Krukmakare

I handboken ”Krukmakeriet” delar Stefan med sig av sina kunskaper för såväl nyblivna som erfarna krukmakare. Här varvas baskunskaper med inblickar i den rika krukmakarhistorien. Stegvis går krukmakare Stefan Andersson igenom drejning, glasyrtillverkning och bränning och delar frikostigt med sig av recept, tekniker och knep. Stefan beskriver också hur du med blygsamma medel kan bygga en enkel verkstad, tillverka egna verktyg och hur du med hjälp av sten för sten-ritningar bygger en vedugn.

Boken utgår från Stefans egen verksamhet och produktion av keramik bränd i vedugn. Du hittar rikt illustrerad foton med illustrationer som beskriver grepp och tekniker. Till varje del finns lösningar på vanliga problem du kan stöta på. Vad gör du till exempel om du får in luft i leran? Om drejplattan släpper när du centrerar leran? Eller om dina krukor faller ihop när du engoberar.

Krukmakeriet finns att köpa på flera ställen, bland annat hos Bokus

Klicka dig vidare till Stefans hemsida och Instagram

Douglas Brickbox

Nedan ser du resultatet genom reducerande bränning i en brickbox.

Det är stengodslera som endast är skröjbränt. Effekterna kommer från en blandning av kopparkarbonat, Järnvitrol, spansk järnoxid och salt. Varvat med sågspån, ved och bananskal.

Är du sugen på en egen Brickbox – kontakta Douglas & Therese på holandakeramik@gmail.com

 

Te-Centralen

Varför inte koppla av med en kopp te i din keramikverkstad? Vi på Brännpunkt gillar te och då framför allt te från Te-Centralen där vi varit nöjda kunder under många år. Av den orsaken vill vi här tipsa om Amanda och hennes fantastiska teer. Lägg därtill en kundservice i toppklass.

Advents-tips: Missa inte Amandas Te-kalender som kommer till varje jul. Hur kul som helst! Gott och spännande till tusen.

Produktvideos

Video

Bland Brännpunkt videos hittar du filmer om produkter ur Brännpunkts sortiment. Keramikugnar, lerkvarnar med mera.

Dokumentbank

I Brännpunkts dokumentbank hittar du bruksanvisningar och manualer till keramikugnar och automatiker. Du finner även länkar till några av Brännpunkts leverantörer.

Bildgalleri